Tandvårdstips för dig som vill ha friska och fina tänder

Tandvårdstips för dig som vill ha friska och fina tänder

I ett samhälle där det pratas och skrivs mycket om skönhet och hälsa är det få som tar upp det som har med tänder att göra. Visst går det att hitta en del artiklar och likande kring hemmatandblekning och sådant men jämför man med annat är det förhållandevis lite. Här kan du läsa några tandvårdstips för att behålla friska och fina tänder – och det är inte särskilt komplicerat.

Ha en bra tandvårdsrutin

Att ha en bra daglig tandvårdsrutin är kanske det bästa tandvårdstips som finns. Det är en förutsättning för att tänderna ska hållas både rena, friska och fina och den som slarvar riskerar problem av olika slag – inte bara rent utseendemässigt. Hur ser då en bra och daglig rutin ut? Jo, såhär:

  • Borsta tänderna i ca 2 minuter
  • Använd tandtråd
  • Avsluta med munskölj

Många tandläkare har också bra tandvårdstips kring just rutinen – bland annat att använda eltandborste istället för en vanlig. Att använda tandtråd är viktigt för att få bort matrester och andra orenheter mellan tänderna där en borste inte kommer åt, och en munskölj ger inte bara en fräsch andedräkt utan hjälper även den till att spola bort smuts. Dessutom innehåller många av dessa fluor, vilket är stärkande för emaljen.

Gå till tandläkaren regelbundet

Ett tandvårdstips som dom flesta känner till, men kanske inte lever efter, är att gå till tandläkaren ofta. Ett vanligt argument är ”jag har inga problem med mina tänder…” men dom flesta drabbas av tandsten som behöver tas bort av en tandhygienist. Dessutom kan hål och andra besvär upptäckas och åtgärdas i ett tidigt skede, vilket såklart är bra för tandhälsan.

Även den som inte har några uppenbara problem kan alltså ha nytta av att gå på det där årliga besöket hos tandläkaren – om inte annat för att få bekräftat att allt är bra.

Fler bra tandvårdstips

Det är som sagt inte så avancerat att ta hand om sina tänder för att hålla dom både friska och fina men visst finns det saker, så som tandblekning, som kan göra skillnad för utseendet. Letar du efter fler tandvårdstips finns faktiskt en del att hitta på nätet, trots att det är ett ämne som kanske inte är jättestort. Det finns bloggar och andra sidor som skriver artiklar om tänder och tandvård men det går också att hitta en hel del tandvårdstips på olika klinikers hemsidor.